סדרת המאמרים הבאה תעסוק במימוש עצמי או ליתר דיוק תציע דרך לעזור לקוראים לממש את עצמם. טיפים שחשוב לקרוא – מתוך "באר שבע נט"
בטור הקודם הזמנתי את הקוראים לעשות דרך לקראת מימוש עצמי. כתבתי שמימוש עצמי פירושו מימוש הפוטנציאל והסברתי שמימוש הפוטנציאל שלנו משמעו מימוש כל אחד מחמשת המרכיבים הבאים: אישיות, יכולות, מיומנויות, ידע וגישה.
בטור זה אעסוק בקשר שבין האישיות למימוש הפוטנציאל.
הרבה שאלות עולות בהקשר של האישיות: מהי האישיות? מהו הקשר בין אישיות ואופי? האם מה שמעצב אותנו הוא מה שנולדנו עימו או מה שפגשנו בחיינו? האם האדם יכול להשתנות במהלך חייו או שטבע האדם נקבע בתחילה ואינו בר שינוי משמעותי? וגם: מהן הפרעות אישיות? ומבחני אישיות?
על ההבדל בין אופי לאישיות אפשר להמשיל משל נחמד שקראתי, על רכב ונהג: הנתונים של הרכב פחות או יותר קבועים ואפשר לזהות סוגים שונים של רכבים כמו רכב ספורט, רכב מנהלים, רכב שטח, רכב הסעות ועוד רבים נוספים. הנהג הוא זה ששולט ברכב. הוא יכול לנהוג במכונית ספורט במתינות ובזהירות ויכול לנהוג ברכב הסעות בקיצוניות ולהביא את הרכב לקצה הביצועים שלו. כל זאת תחת השפעה של המרחב התעבורתי. כך האופי והאישיות. אדם רגיש (תכונת אופי), יכול להתמודד יפה (אישיות) עם ביקורת (תנאים חיצוניים), גם אם היא קשה לו ומצד שני יכול אדם זה לשקוע בדיכאון ולא להתמודד עם אותה הביקורת.
רבים שואלים אותי האם אפשר לשנות את האופי של האדם? האם, לשם הדוגמה, אדם רגיש ומורכב יכול להשתנות? מה עם פרפקציוניזם? וביקורתיות? האם אדם יכול להפסיק לרצות אחרים? האם אדם יכול להפסיק להיות ביקורתי כלפי אחרים?
תשובתי למרבית השאלות היא: לא! אדם לא צריך לשנות את האופי שלו! אדם לא צריך להפסיק להיות מורכב או רגיש וגם לא ביקורתי.
חשוב להסביר: "אדם הוא מי שהינו… יחיד ומיוחד… הוא פלא" אם לצטט את חווה אלברשטיין. התכונות הללו עושות אותנו למי שאנחנו.
אז למה אנשים רוצים לשנות את התכונות שלהם? בגלל ההתנהגויות שנגזרות מתכונות אלה.
כאן המקום לציין כי כל אופי מורכב ממספר תכונות כפי שניתן לראות בטבלה:
כל תכונה מורכבת מדפוסים וכל דפוס מכיל התנהגויות. כמו שכבר ציינתי, בעוד האופי והתכונות הנגזרות ממנו הם טבעיות ומאפיינות אותנו מלידה, את הדפוסים וההתנהגויות אנו רוכשים עם הזמן בהתאם לנסיבות חיינו. עם כל הצער שבדבר, דפוסי התנהגות יכולים להיות חיוביים או שליליים. כך יוצא שטיפוס חברתי למשל יהיה אדיב, נוטה לעזור ואוהב חברת אדם מטבעו. הוא יכול לפתח דפוסים חיוביים כמו אירוח, עזרה לנזקקים,הקשבה הכלה ועוד. מנגד הוא יכול לפתח דפוסים שליליים כמו ריצוי, פחד מעימותים, ואי עמידה על זכויותיו.
פסיכולוג בשם ג'ון הולנד הראה שאפשר להתאים אופי למקצוע. בשאלון שלו משתמשים הרבה ממכוני המיון הפועלים כיום. רוב הסיכויים שבמבחני המיון הבאים שתעברו יבדקו את הנטיות התעסוקתיות שלכם בעזרת שאלון הולנד. דרך אגב מכוני המיון בודקים גם את האישיות והפרעות אישיות דרך מבחני רורשך,בנדר, TNT ועוד.
השלב הראשון בדרך למימוש הפוטנציאל הוא מודעות. חייב אדם להיות מודע לאופי שלו, לתכונות שלו ולדפוסים החיוביים והשליליים שלו.
אילו יהיה האדם מודע לאופי שלו ויקבל את עצמו, הוא יוכל לבחור מקצוע אשר יתאים לו. בנוסף, הוא ייצור וירכוש תחושת הישג ובכך יגדיל את הביטחון העצמי שלו. כאשר ההערכה העצמית שלו תגדל גם אישיותו תתפתח וככל שזה יקרה, "כוסו" תתמלא והוא יוכל לתת מעצמו. כמו שנאמר:
"…ואם באהבה תעמול אחד תהיה עם עצמך, עם כל האדם ועם אלוהים." (ג'ובראן, ח' ג').
לכל המעוניינים להיות מודעים לאופי התעסוקתי שלהם אני ממליץ על תרגיל: עברו על התכונות שהצגתי למעלה, סמנו בהתחלה כל תכונה שנראית לכם מתאימה. בחרו מתוך כל מה שסימנתם 12 תכונות ודרגו אותם מ1 עד 12 כאשר 1 היא התכונה שהכי הרבה מאפיינת אתכם.
אתם מוזמנים לשתף איתי את התוצאות במייל: benny@bennyeven.co.il
הכתבה פורסמה במקור בעיתון המקוון "באר שבע נט": http://www.b7net.co.il/article/549